Το νέο μας "όπλο": Trinity S-Spec

Η νέα κατηγορία ενιαίου της Trinity εμφανίζεται και στην Ελλάδα, το κύπελλο Trinity S-Spec διαφοροποιείται αρκετά από τις σειρές της Tamiya, που έχει λειτουργήσει αρκετά χρόνια τώρα, αφού τα αυτοκίνητα, ενώ πρέπει να είναι τελείως νορμάλ, πωλούνται σε αρκετά... modified μορφή! τι εννοούμε; Θα το εξηγήσουμε ευθύς αμέσως!
Συναρμολόγηση - Γενικά Στοιχεία

Κατ' αρχήν να πούμε ότι όπως αναφέρεται και στον αμερικάνικο κανονισμό, τον οποίο έχουμε μεταφέρει αυτούσιο από την σελίδα όπου τον βρήκαμε, ότι επιτρέπεται να λάβουν μέρος και μοντέλα άλλων εταιριών στο κύπελλο, όπως τα Bolink και TRC. Το S-Spec 10 που παρουσιάζουμε αγοράστηκε καινούριο και συναρμολογήθηκε με βάση τις οδηγίες του. Η συναρμολόγηση δεν παρουσίασε καμμία δυσκολία, παρά τις αμερικάνικες βίδες άλλεν, αφού μαζί με το κιτ δίνεται και ένα σετ κλειδιών άλλεν για αυτές! Οσο για τα μεγέθη των βιδών, δεν πρέπει να σας απασχολεί, μιά και δεν είναι ανάγκη να μάθετε τον τρόπο μέτρησης των αμερικανών και να ξεχάσετε το μετρικό σύστημα. Απλά βάζετε την κάθε βίδα πάνω στο manual και την συγκρίνετε με το αντίστοιχο σκίτσο.
spec102.jpg (39k) Το κιτ περιλαμβάνει εκτός από το βασικό σασί, ένα αμάξωμα Chevy Lumina, ένα μοτέρ S-Spec Stock (22X1), και μιά μπαταρία Sanyo S-Spec 1300SCR. το σασί είναι μιά πλάκα fiberglass πάχους 2 mm και πάνω σ' αυτό "χτίζεται" όλο το μοντέλο. Η εμπρός ανάρτηση είναι κλασική και ταυτόχρονα η απλή για τα μοντέλα 1/10 πίστας, με ένα ελατήριο για κάθε τροχό. Ο μπροστινός "άξονας" είναι μιά πλάκα -πάντα από fiberglass- πάχους 1,5 mm, πάνω στην οποία στηρίζονται οι πλήμνες των τροχών. Η πλάκα δένεται με το σασί με 4 βίδες και υπάρχει (και επιτρέπεται) η δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας κάστερ. Η στήριξη του σέρβο του τιμονιού μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Είτε το κολλάμε στον άξονα των εμπρός τροχών, ή το βιδώνουμε στις βάσεις που δίνονται στο κιτ, υπό κλίση. Προχωρώντας προς το πίσω μέρος, συναντάμε την βάση για την μπαταρία που δέχεται κατά βάση μονο τύπου stick μπαταρίες. η στήριξη της μπαταρίας γίνεται με πολύ... hi-tech τρόπο: Η μπαταρία "κρέμεται" από την πλάκα στήριξης με δύο λαστιχένια o-ring, τα οποία, όμως, αντέχουν σχεδόν τα πάντα, όπως απέδειξαν και τα... crash tests μας! Στο πίσω μέρος βρίσκουμε ένα κλασικό διαφορικό 1/10 πίστας. Υπάρχει ένα "χτιστό" κουτί διαφορικού με την δεξιά πλευρά από αλουμίνιο, για σωστή στήριξη του μοτέρ, αλλά και απαγωγή της θερμότητας. Ο άξονας είναι σιδερένιος (και μάλλον όχι ανοξείδωτος), ενώ στην δεξιά άκρη του ζεί ένα καλό ρυθμιζόμενο διαφορικό με μπίλιες Το βήμα των γραναζιών στο μοντέλο μας ήταν 48DP, ενώ σε άλλα μοντέλα είναι 64DP (πχ στο NASTruck). H πίσω ανάρτηση γίνεται με το κλασικό κάτω T-plate που στηρίζεται στο σασί με ελαστικά παρεμβύσματα (τσιμουχάκια, σε απλά ελληνικά!). Στο πάνω μέρος, την απόσβεση έχει αναλάβει μιά μικρή σωλήνα σιλικόνης, ενώ η πλευρική κίνηση ελέγχεται από δύο δισκάκια από teflon που συγκρατούνται με ελατήρια. Δυαντότητες ρύθμισης υπάρχουν και εδώ, αλλά λίγες: Πρακτικά ρυθμίζεται μόνο η απόσβεση της σιλικόνης, ενώ ρυθμίζεται και το ύψος του πίσω άξονα με διαφορετικά inserts στο κουτί του διαφορικού. Επίσης, μπορεί κανείς να πειραματιστεί με το γράσο που θα βάλει στα δισκάκια teflon που ελέγχουν την πλευρική κίνηση.
Tο δικό μας S-Spec

Φυσικά το μοντέλο είναι εντελώς νορμάλ. Παρόλα αυτά, έχουν προστεθεί τα ρουλεμάν, όπου χρειάζεται. Τα ηλεκτρονικά μας είναι γενικώς απλά: Ενα μίνι σέρβο Futaba FPS-135 κινεί το τιμόνι μέσω ενός μικρού servosaver Kimbro. Τα ρεύματα μεταφέρονται μέσω ενός παλιού Tekin 410S (4 χρόνων) και το σήμα μεταδίδεται από την παλιά μας FF3 σε ένα δέκτη FP-R103 FM 40Mhz. Το αμάξωμα είναι ένα Chevy Lumina, βαμμένο σε πράσινο και λευκό και διακοσμημένο με τα αυτοκόλλητα της Quaker State. Τα λάστιχα, τέλος, που χρησιμοποιούνται είναι τα green που δίνονται στο κίτ, με πρόβλεψη για εμπρός τουλάχιστον, να δοκιμαστούν και τα blue.
Πρώτες Εντυπώσεις

Μιά πρώτη γεύση από το νέο S-Spec πήραμε πρόσφατα στην νεόδμητη πίστα των Αφων Αντζουλάτου, στη Βάρκιζα. Με γρανάζια 81/17, το S-Spec είναι αρκετά νευρικό, ενώ παράλληλα, η πίστα δεν ήταν και στην καλύτερή της φόρμα. Υπήρχε πολλή σκόνη, ενώ και η σχεδίασή της δεν ήταν η οριστική, με την ευθεία να είναι μόλις 16,5 μέτρα. Ετσι, δεν είχαμε την ευκαιρία να ανοίξουμε το γκάζι όσο ακριβώς θα θέλαμε (δηλαδή πολύ!), αλλά και να δούμε τις δυνατότητες του αυτοκινήτου. Παρόλα αυτά, το S-Spec έδειξε ότι παρά την πολύ απλή σχεδίασή του, δείχνει αρκετά νευρικό στις επιταχύνσεις, ενώ παράλληλα, χάρη στη σκόνη, στη συγκεκριμένη δοκιμή, είναι νευρικό και στο κράτημά του. Ισως με αλλαγή των εμπρός ελαστικών με τα blue, να βελτιωθεί η κατάσταση, αφού όπως είναι έχει την τάση να διώχνει σχετικά εύκολα το πίσω μέρος, είτε ανοίγοντας το γκάζι, είτε αφήνοντάς το! Ακόμα και έτσι, πάντως, το S-Spec δεν είναι καθόλου δύστροπο, αφού με γλυκό χειρισμό του γκαζιού δεν γυρίζει σε τετακέ, αλλά διορθώνεται! Η σταθερότητα στο γκάζι παίζει βέβαια, σπουδαίο ρόλο, και θα συνιστούσα σε σκονισμένη άσφαλτο να ξεχάσετε το "χωμάτινο" στύλ οδήγησης με "χαστούκια¨! Αυτό που μας χαροποίησε πάντως, είναι το γεγονός ότι η διάρκεια της μπαταρίας, που είναι "μόλις" 1300mAh, ;έφτανε άνετα για 2 ή και τρία (!) πεντάλεπτα, αν και στο τελευταίο φαινόταν να έχει πέσει!
Το γκάζι, ένας εξαιρετικά ισχυρός παράγων στην αγορά ενός αυτοκινήτου, είναι πολύ καλό, παρά το γεγονός ότι και το μοτέρ είναι "μόνο" ένα stock με περιέλιξη 22Χ1! Αντίστοιχα, μας εξέπληξε το γεγονός ότι ο πίσω άξονας δεν έκανε αισθητή την "βαριά" παρουσία του ποτέ, σε αντίθεση με το Bolink Eliminator Sport 10 που τρέχαμε παλιότερα στο πρωτάθλημα με modified μοτέρ. Σε εκείνο το μοντέλο είχες πάντα τη σχετικά πιό "βαριά" αίσθηση του άξονα, τόσο στην επιτάχυνση, όσο και στην επιβράδυνση και μάλιστα με αρκετά γρήγορα μοτέρ (της τάξης του 12Χ2 ή 11Χ3!).

Σαν επίλογος...


parmaaudi.gifΑυτό που μένει, τώρα είναι να δούμε τι θα κάνει το S-spec σε καθαρή πίστα, ελπίζουμε σε λίγο μεγαλύτερη (!) και πιθανότατα με ένα αμάξωμα ευρωπαικού αυτοκινήτου και όχι της Luminaς! Και, βέβαια, να δούμε κατά πόσο έχουμε γεράσει σε σχέση με τα νέα ταλέντα που εμφανίστηκαν στις πίστες, από τότε που κυνηγούσαμε και μείς κανένα πρωτάθλημα! δεν θα ήταν και άσχημο ένα Audi A4 Turbo Quattro, ας πούμε....
Τι λέτε?!Κείμενο: Στέλιος Χατζόπουλος
Φωτογραφίες:
S-Spec: κάπου στο Internet,
Audi: Parma.


Πίσω στη σελίδα μας...